systemarchi
© 2009 - 2018 Systemarchitects Partnership

Poznan, Poland

Design for Site Revitalisation: New Market Site in Grunwald [2009]

Introduction

This concept arises from the analysis of the current situation at the joint of the roads Swit, Grochowska and Bukowska, in the western district of Grunwald in Poznan. The resulting proposal is meant to be a way to increase the attractiveness of the site, in order to contribute with the mixed uses solution the city is looking for. Eventually, the concept mixes architectural and urban design approaches. It is not difficult to understand that on the one hand, this site has a high potential for economic activity for the districts of Lazarz, Grunwald and Jezyce. On the other hand, neither it is hard to comprehend why the site is failing to achieve this.

Current Site Analysis

Traffic and Zoning The site [1] is outlined by the intersection of two major roads, the main route to the international airport Poznan and the ring highway connecting to the Motorway A2. The surrounding area is mainly [2] residential, with high density apartment blocks, mostly 5 stories high. The site's commercial activity is disseminated in small shops and snack bars. Retail activity is almost limited to the local market located directly on the site. A green buffer separates the site from the [3] University Hospital of Clinics across Bukowska street and some educational institutes [4] on the south, which complete the picture. Physical Infrastructure From their design and space yield, the existing facilities fail to achieve their function in terms of commercial activity and attractiveness. Proof of that is that most shops are empty and the building [5] suffers clear decay [s. Photos], not being attractive neither for tenants, nor for users. Due to its design, the facilities are exposed to noise and weathering, which reduces its environment qualities in terms of comfort for users and energy consumption in terms of heating. The only current functions are parking and the local market, however, the facilities do not contribute in any way to these uses, in fact they hinder each other. Parking Parking [5] is disseminated throughout the site, instead of being concentrated. This disturbs the pedestrian movement and hinders as well the delivery of merchandise to the shops and market stands. It also disturbs the visual connection of the shops with the surroundings. Accessible parking and barrier free pedestrian movement is insufficient with the existing parking and traffic scheme within the site. Green areas The existing green buffer [7] to the north of the site is of poor landscaping quality and is scarcely used as amenity space by the neighbours. Due to a scarce vegetation, it doesn't shield noise emissions from Bukowska street. Green areas inside the boundaries of the site are practically absent, since most free areas are used for parking. Local market/ bazaar The local market [6] is the main activity in the site, but has both very poor peripheral infrastructure and inadequate general conditions. Among its drawbacks are the lacking stores, the exposure to weathering and traffic noise, and its dependency to daylight. Gastronomic activity in the site Some snack shops [8] operate around the site, but despite of the available space, they cannot offer a pleasant environment for consumption, especially in summer days, e.g. beer gardens, common seating areas, green landscape, etc. Gastronomy within the site has been abandoned.

Proposed Site Design

The poor conditions provided by the current building and site design justify a complete redevelopment, discarding the current infrastructure. A new development would as well bring up an integral solution, which features the local market as a core activity, enhanced by proper facilities and services, magazines, dedicated delivery zones, admin, etc. High quality retail and office space, as well as catering fit into the scheme. The parking solution should be concentrated in a single, covered location, providing also for overnight parking. All facilities should be accessible and receive as much natural light as possible. Landscaping should also be part of the solution, in order to provide good quality amenity space for employees and neighbours. The conceptual design expects to incorporate in a sound balance five functions: [1] parking, [2] the local market and retail space, [3] business and services, [4] gastronomy and [5] amenity space with landscape design.

Distribution of functions

All functions have been designed to be fully available in any season, ensuring accessibility and comfort for occupants and visitors, in terms of noise, emissions, environment, lighting and hygiene. To optimize facility management, the building has been designed as a single unit, with three clearly defined areas [parking, shopping, offices], with an emphasis to natural lighting and energy efficiency, but as well allowing that each area may operate independently. The spacious structural grid of 8x8m provides a layout freedom to the shopping area. It's light partitions can be adapted to the tenant needs with large flexibility.

Amenity space and environmental features

The large roof of the building has been designed as a walkable green roof, which provides remarkable advantages for the environment and the energy consumption of the building. The large green area will be used for the proposed heat pump installation. The scheme foresees indoor parking to relieve space for landscaping. Indoor parking accommodates more than 240 cars, including accessible parking. Although parking is partially underground, due to the shape of the building, the lowest level is only 1,30 m below ground and can be naturally ventilated. The retail units are directly visible and accessible from the main circulation areas. In ground floor they have additionally large external windows. Office Areas [1230m²] have been located in the upper level, are independently accessible from the shopping mall, directly connected to the parking area. The spaces for catering in ground floor are directly accessible from the big hall under the skylight. Seating areas in the covered courtyard have been assigned to all catering units. The proposed market hall is the central feature of the building. It is fully flexible, because it is covered, heated and naturally lit through a skylight. The area available [3500m²] accommodates 80 season market stands, pleasant indoor vegetation and circulation areas. The hall can be accessed barrier-free from outdoors, surrounded by shopping units, services and catering. The market can open independently from the retail units.
REVITALIZATION
© 2006 - 2015 Systemarchi

Grunwald, Poznan

Design for Site Revitalisation:

New Market Site (2009)

Introduction

This concept arises from the analysis of the current situation at the joint of the roads Swit, Grochowska and Bukowska, in the western district of Grunwald in Poznan. The resulting proposal is meant to be a way to increase the attractiveness of the site, in order to contribute with the mixed uses solution the city is looking for. Eventually, the concept mixes architectural and urban design approaches. It is not difficult to understand that on the one hand, this site has a high potential for economic activity for the districts of Lazarz, Grunwald and Jezyce. On the other hand, neither it is hard to comprehend why the site is failing to achieve this.

Current Site Analysis

(site plan)

Traffic and Zoning

The site (1) is outlined by the intersection of two major roads, the main route to the international airport Poznan and the ring highway connecting to the Motorway A2. The surrounding area is mainly (2) residential, with high density apartment blocks, mostly 5 stories high. The site's commercial activity is dissaminated in small shops and snack bars. Retail activity is almost limited to the local market located directly on the site. A green buffer separates the site from the (3) University Hospital of Clinics across Bukowska street and some educational institutes (4) on the south, which complete the picture.^

Physical Infrastructure

From their design and space yield, the existing facilities fail to achieve their function in terms of commercial activity and attractiveness. Proof of that is that most shops are empty and the building (5) suffers clear decay (s. Photos), not being attractive neither for tenants, nor for users. Due to its design, the facilities are exposed to noise and weathering, which reduces its environment qualities in terms of comfort for users and energy consumption in terms of heating. The only current functions are parking and the local market, however, the facilities do not contribute in any way to these uses, in fact they hinder each other.

Parking

Parking (5) is disseminated throughout the site, instead of being concentrated. This disturbs the pedestrian movement and hinders as well the delivery of merchandise to the shops and market stands. It also disturbs the visual connection of the shops with the surroundings. Accessible parking and barrier free pedestrian movement is insuffucient with the existing parking and traffic scheme within the site.

Green areas

The existing green buffer (7) to the north of the site is of poor landscaping quality and is scarcely used as amenity space by the neighbours. Due to a scarce vegetation, it doesn't shield noise emissions from Bukowska street. Green areas inside the boundaries of the site are practically absent, since most free areas are used for parking.

Local market/ bazaar

The local market (6) is the main activity in the site, but has both very poor peripheral infrastructure and inadequate general conditions. Among its drawbacks are the lacking stores, the exposure to weathering and traffic noise, and its dependency to daylight. Gastronomic activity in the site Some snack shops (8) operate around the site, but despite of the available space, they cannot offer a pleasant environment for consumption, especially in summer days, e.g. beer gardens, common seating areas, green landscape, etc. Gastronomy within the site has been abandoned. Proposed Site Design The poor conditions provided by the current building and site design justify a complete redevelopment, discarding the current infrastructure. A new development would as well bring up an integral solution, which features the local market as a core activity, enhanced by proper facilities and services, magazines, dedicated delivery zones, admin, etc. High quality retail and office space, as well as catering fit into the scheme. The parking solution should be concentrated in a single, covered location, providing also for overnight parking. All facilities should be accessible and receive as much natural light as possible. Landscaping should also be part of the solution, in order to provide good quality amenity space for employees and neighbours. (3d simulation No 06) The conceptual design expects to incorporate in a sound balance five functions: (1) parking, (2) the local market and retail space, (3) business and services, (4) gastronomy and (5) amenity space with landscape design. (Sketch No. 10) Distribution of functions (Sketch No. 07) All functions have been designed to be fully available in any season, ensuring accessibility and comfort for occupants and visitors, in terms of noise, emissions, environment, lighting and hygiene. To optimize facility management, the building has been designed as a single unit, with three clearly defined areas (parking, shopping, offices), with an emphasis to natural lighting and energy efficiency, but as well allowing that each area may operate independently. The spacious structural grid of 8x8m provides a layout freedom to the shopping area. It's light partitions can be adapted to the tenant needs with large flexibility. Amenity space and environmental features The large roof of the building has been designed as a walkable green roof, which provides remarkable advantages for the environment and the energy consumption of the building. The large green area will be used for the proposed heat pump installation. (Sketch section with explanation No 08) (View from North No.11) The scheme foresees indoor parking to relieve space for landscaping. Indoor parking accommodates more than 240 cars, including accessible parking. Although parking is partially underground, due to the shape of the building, the lowest level is only 1,30 m below ground and can be naturally ventilated. (Night View From North No.12) The retail units are directly visible and accessible from the main circulation areas. In ground floor they have additionally large external windows. (3D Simulations No. 13) Office Areas (1230m²) have been located in the upper level, are independently accessible from the shopping mall, directly connected to the parking area. The spaces for catering in ground floor are directly accessible from the big hall under the skylight. Seating areas in the covered courtyard have been assigned to all catering units. (Interior view No.14) The proposed market hall is the central feature of the building. It is fully flexible, because it is covered, heated and naturally lit through a skylight. The area available (3500m²) accommodates 80 season market stands, pleasant indoor vegetation and circulation areas. The hall can be accessed barrier-free from outdoors, surrounded by shopping units, services and catering. The market can open independently from the retail units.
REVITALIZATION
Systemarchi